2013. január 15., kedd

Jungfrau Region, Mürren, SzG3


Wengen mellett ez a másik ismert hely, amelyik un. napteraszon fekszik. A Lauterbrunnen-i fővölgy meredek sziklafala feletti teraszon található ez a kis nyaralófalu. Ide a turisták csak vagy kötélpályával (Schilthornbahn - nem tartozik bele a Jungfraupassba!!!), vagy a Lauterbrunnenből induló nagykabinos kötélpályával + a Mürrenbah-nal lehet ide eljutni (ez Jungfraupass-os megoldás). Régebben sikló vitt fel a vasútig (itt ezt villamosnak is hívják, mivel nem fogaskerekű vasút és csak 3 megállója van, ebből kettő végállomás), most egy nagy kabinos felvonó. Az átszállásnál sietni kell (ez majdnem minden átszállásra jellemző), mert a villamos rögtön indul. A peremtől egy kissé beljebb halad a villamos, így a mélységben nem, "csak" a gyönyörű panorámában lehet gyönyörködni. Néhány perc után meg is érkezik Mürrenbe. Érdekes módon ez a falu volt a legkevésbé virágos az összes közül. A falu végén csatlakozik be a völgy felől a Schilthorbanh. Olyan komplikált a vonalvezetése, hogy összesen négy szakaszból áll, ebből kettő csak ide feljönni a völgyből. Annak érdemes tovább menni, aki James Bond rajongó (elég húzós az ára, csak a kilátás miatt nem, de aki szereti James Bond-ot, annak érdemes felmenni a tetejéig, ugyanis itt vették filmre George Lazenby főszereplésével az Őfelsége titkosszolgálatában című 007-es filmet, a kilátást lehet pótolni egy Jungfraupassos helyről). Érdekesség, hogy egy külön teherliftje is van a Schilthorbahn-nak (ez is kabinos, ezzel hordják fel a szállóvendégek csomagjait):

Vissza a főoldalra (katalógus)

 a Lauterbrunnenből induló nagykabinos kötélpálya
 Mürren
 a Mürrenbahn
 Mürren
 a Mürrenbahn
 a Schilthorbahn
 a Mürrenbahn mürreni végállomása
 Mürren
 a Schilthorbahn
a Mürrenbahn

Vissza a főoldalra (katalógus)

2013. január 2., szerda

Spiez, SzG3



A sok hegy után az egyik késő délután átugrottunk ide egy kicsit a tóparton sétálni. Spiezben van egy vár, jelenleg alapítványi tulajdonban. Maga a városka a Thuni tó partján fekszik, semmi különös, a levegő finom, szúnyog semmi, alkonyi idő, ideális volt egy kora esti sétához. Ennyi, de néha ez is elég.

Vissza a főoldalra (katalógus)

 Spiez, a Thuni tó
 Spiez, az információs tábla
 Spiez, a kastély
 Spiez, a kastély
 Spiez, a kastély
 Spiez, a kastély
Spiez, a kastély

Vissza a főoldalra (katalógus)

Neuhausen am Rheinfall, Rajna vízesés, SzG3



Sajnos a legrosszabb időt itt fogtuk ki Svájcban, esett és olyan sötét felhők voltak, hogy alig lehetett fényképezni. De hát nem azért utazunk, hogy fényképezzünk, hanem azért, hogy lássunk és ha van mivel, akkor azért fényképezni is lehessen. Szerencsére az eső ellenére azért láttuk a vízesést, bár fényképezni alig tudtunk (gyenge fényben egy ekkora mozgó víztömeget fényképezni, elég érdekes feladat). A parkolóban hagyva a kocsit elindultunk a vízesés felé. Szerencsére egy távolabbi helyen parkoltunk le, ott nem kellett parkolási díjat fizetni, csak kb. 10 perc többletsétát okozott ez a tény, az pedig belefér (főleg ha jó idő lett volna). Jegyet kell venni, nem túl drága, viszont a panoráma liftet is lehet vele használni. Az út jól kiépített, a végén egy kis barlangon átmenve egy kilátó teraszra jutunk, ez a víz fölé nyúlik be, igen szép látvány innen a vízesés. A folyón hajók cirkálnak, megközelítve a vízesést, majd hagyják magukat elsodorni. Figyelem: csak a sárga hajó megy be a vízesés közepén meredező szigetig, a többi nem. Ismereteim szerint ez a vízesés még arról nevezetes, hogy Európában a legnagyobb tömegű víz folyik le rajta egységnyi idő alatt. A pénztár mellett van egy emléktárgy bolt, itt láttuk a legnagyobb (ezért használhatatlan) svájci bicskát, potom 1200 CHF-ért (2010), szerintem csak gyűjtőknek. Egyébként zömmel Schafhausenhez teszik a vízesés, közel is van hozzá, de a térkép szerint Neuhausenben van (legalább is az egyik oldala, a másik oldal Dachsen).

a Rajna vízesés

Vissza a főoldalra (katalógus)

 Neuhausen am Rheinfall, Rajna vízesés
 Neuhausen am Rheinfall, Rajna vízesés
 Neuhausen am Rheinfall, Rajna vízesés
 Neuhausen am Rheinfall, Rajna vízesés
Neuhausen am Rheinfall, a svájci bicska

Vissza a főoldalra (katalógus)

Meiringen - Reichenbachfälle, SzG3



Most egy kultikus helyre látogatunk el, ez a Reichenbachfall. Maga Meiringen Sherlock Holmes kultuszra alapítja idegenforgalmát (többek között), ennek a legfontosabb helye ez a vízesés. A Sherlock Holmes történeteket sir Arthur Conan Doyle írta. Az utolsónak szánt részben, amit a neve is sugall (Az utolsó eset), a főhős Moriarty professzorral mérte össze erejét. A professzor vele egyenrangú ellenfél volt, így csak úgy tudott végezni vele, hogy magával rántotta ebbe a vízesésbe (egyenrangú ellenfél, egyenrangú halál). Akkora volt a felháborodás Angliában, hogy szó szerint ki kellett mászatni Holmest a vízesésből (szerencsére gondosan megtervezte Holmes elhalálozását, így meg lehetett oldani a feltámasztását is). Ez után (10 év szünet) szerencsére folytatódtak a történetek és szám szerint több novella született, mint eredetileg. Most vissza a vízeséshez. A főút Meiringen-t kikerüli. Egy elágazásnál az egyik út ide vezet (a másik az Aareschlucht-hoz. Van egy kis parkoló (nem mindig elég), innen 1 perc séta a sikló alsó állomása. A jegy árában benne van a siklózás is. Célszerű kombijegyet venni, mert az érvényes az Aareschlucht-hoz is (vagy viszont), így jó néhány CHF-t meg tudunk takarítani. Szerencsére elég sűrűn közlekedik, mivel csak 24 személyt tud szállítani. Célszerű felfelé vele menni és esetleg vissza gyalog, mert a lefelé menő út is szép. Maga a vízesés szép, bár svájci viszonylatban nem számít különlegesnek, itt valóban a legenda számít. Ennek megfelelően viszonylag sokan látogatják. Ha felérünk a tetejére, akkor kijutunk az országútra, innen postabusszal fel lehet jutni a Rosenlau-i gleccserszurdokig (sajnos ez már nem fért be az időnkbe), amit a képek alapján azért érdemes megnézni.

Meiringen - Reichenbachfälle

Vissza a főoldalra (katalógus)

A beszámoló Fotóalbuma ITT látható!

 Meiringen - Reichenbachfälle
 Meiringen - Reichenbachfälle
 Meiringen - Reichenbachfälle
 Meiringen - Reichenbachfälle
 Meiringen - Reichenbachfälle
 Meiringen - Reichenbachfälle, a sikló
Meiringen - Reichenbachfälle, a sikló pályája

Vissza a főoldalra (katalógus)

Meiringen - Aareschlucht, SzG3



Meiringennél említettem, hogy a környéken a városkán kívül még két fontos látnivaló van, a Reichenbachfälle és az Aareschlucht, Most ez utóbbit nézzük meg. A leágazás pontosan szemben van Reichenbachfall-i leágazással, könnyű megtalálni. Van, aki itt leteszi a kocsit és innen megy át a vízeséshez. Tényleg jó megoldás, mivel ott elég kevés a parkolóhely. Ott már említettem, hogy érdemes kombitikettet venni, mert ha úgy is mindkettőt meg akarjuk nézni, akkor jó pár CHF-t meg tudunk takarítani. Ezt itt is meg lehet tenni. Lerakva a kocsit először a fogadóépületbe kell menni, mivel itt van a pénztár (és a tiszta WC). Ez után egy rövid, nem túl látványos úton érjük el az információs táblát és innen kezdődik a szurdok. Nekem az eleje tetszett a legjobban, mivel itt a legszűkebb a kanyon, tényleg nem mindig érteni, hogy hogyan fér el ennyi víz ilyen keskeny helyen (néhol csak 1 m széles - gondolom ennek fejében viszont mély, hogy meg legyen a keresztmetszet, meg gyorsabban folyik a víz). A szorosból kiérve egy látványos vízesés landol a folyó közepén (lehet, hogy mesterséges kialakítású?). Innentől kezdve békésen lehet sétálgatni a függőfolyosókon egészen a másik végéig (itt van a másik bejárat). Lehet olyan jegyet is venni, hogy csak egy irányban megyünk végig a szurdokon, a másik irányban vasúton térünk vissza (ezek a svájciak, bármely helyet nézel meg, a legkülönb féle jegykombinációkat találnak ki, hogy 1. minél jobban tudjál olyat választani, ami a legjobban megfelel neked. 2. E miatt biztosan ott költöd el a megmaradt pénzed egy részét. Talán nem teljesen hülyék?)

A beszámoló Fotóalbuma ITT látható!

Vissza a főoldalra (katalógus)

Meiringen - Aareschlucht, a fogadó épület
Meiringen - Aareschlucht, az információs tábla
 Meiringen - Aareschlucht
 Meiringen - Aareschlucht
 Meiringen - Aareschlucht
 Meiringen - Aareschlucht
 Meiringen - Aareschlucht
 Meiringen - Aareschlucht
 Meiringen - Aareschlucht
 Meiringen - Aareschlucht
Meiringen - Aareschlucht

Vissza a főoldalra (katalógus)

Meiringen, SzG3



Meiringen volt a legegyszerűbb kinézetű hely, ahol voltunk. A házak nem túl régiek, virág kevés, stb. Viszont aki idejön, nem is ezekért jön. Meiringen és környéke az alábbiakról híres: Aare szakadék (Aareschlucht), a Reichenbachfälle. Maga a város a Sherlock Holmes legendára alapítja (részben, de jól kiépítve) idegenforgalmát. Az utolsónak szánt részben itt hal meg a főhős (a vízesésbe zuhant). A városkában van egy Angol templom, alatta egy kis Sherlock Holmes múzeum, maga a tér névadója Arthur Conan Doyle (az író), van itt még szobra is a detektívnek (a hálás rajongók állították), szálloda is elnevezve róla. Az angol Sherlock Holmes társaság minden évben összejön itt és jelmezekben eljátsszák Sherlock Holmes történeteit (ez az egész nem olyan bántó, mint egyes helyeken az üzleti katolicizmus).

Vissza a főoldalra (katalógus)

 Meiringen, Sherlock Holmes mindenhol
 Meiringen, az angol templom
 Meiringen, a Sir Arthur Conan Doyle tér
Meiringen, az angol templom 
Meiringen, emléktábla a Sherlock Holmes szobor hátoldalán (a rajongóktól)

Vissza a főoldalra (katalógus)

Luzern, SzG3



Schaffhausen (Rajna vízesés) felől egy picit pihenni beugrottunk Luzernbe, így csak a híres Kapellbrücke-t néztük meg és a környékét. Sajnos elég kevés a parkolóhely, viszont az ára egyáltalán nem veszélyes (óránként 1,5 - 2 CHF között mozog, Bécsben ennek többszörösét is fizettem már a belvárosban). A híd és környéke szép, sajnos az eső esett, így nem tudtunk szép képeket csinálni. Szerencsére másnap, mikor már Bernbe mentünk, már jó idő volt.

Vissza a főoldalra (katalógus)

 Luzern, a Kapellbrücke
 Luzern, a Limmat partján
 Luzern, a Kapellbrücke
 Luzern, a Kapellbrücke
 Luzern, a belvárosban
Luzern, a Kapellbrücke (szakadó esőben)

Vissza a főoldalra (katalógus)